Gisteren werd het Verenigd Koninkrijk getroffen door een ‘ramp’… een groot deel van het land kwam zonder Google te zitten. De effecten van afwezigheid van Google diensten, door ons allemaal niet meer als mogelijk gezien, zijn enorm. Effecten zijn technisch van aard, aangezien Google diensten door het hele web en in ons eigen gedrag verweven zijn. Denk maar bijvoorbeeld aan Gmail, en is je homepage ook niet toevallig de Google zoekpagina? Door afwezigheid van Google komt er zand in de machine die het web is, en worden veel directe en indirecte diensten getroffen. Zoals advertenties, en dit heeft natuurlijk naast technisch ook weer een directe financiële impact.

Dit is allemaal interessant om te constateren, en aangezien de storing relatief van korte duur was waait het wellicht allemaal voorbij. Maar, het zet wel te denken hoe afhankelijk de wereld is geworden van één bedrijf. Naast de technische en financiële effect, is er nog een belangrijk ander effect: een van psychologische aard. Wanneer mensen iets voor vanzelfsprekend nemen, en dat iets wordt plotseling weggenomen, treedt er een reactie op. Eerst een schok en ongeloof, en vervolgens verontwaardiging. Stel je eens voor wanneer Google voor langere tijd uit je leven zou verdwijnen, wat doe je dan? Hoe vind je je informatie op internet, om maar een ding te noemen? Van verontwaardiging zou je gemoedstoestand wellicht kunnen omslaan naar stress. Of paniek? Een geval van Google Anxiety? We kunnen in ieder geval wel aannemen dat Google als geheel niet alleen een essentieel onderdeel is van de web machine, maar ondertussen ook een essentiële levensbehoefte aan het worden is.

Zie voor meer achtergrond discussie de volgende pagina’s (directe links, zodat we Google niet nodig hebben): http://uk.answers.yahoo.com/question/index?qid=20100915090101AAxOkk2
http://econsultancy.com/uk/blog/6584-what-s-the-risk-if-google-fails-a-real-world-example#blog_comment_39494

P.S. sorry voor weer een Google post, kon deze niet laten liggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *