Afgelopen maandag bestond Twitter 5 jaar. Zoals het tegenwoordig gaat werd dit social media feitje door de reguliere media ook opgepikt. Bijvoorbeeld maandagavond in De Wereld Draait Door, waar ‘fervente twitteraars’ mochten komen vertellen hoe lief ze Twitter hebben.

Ook Armin van Buuren was aanwezig, de Nederlander met de meeste volgers op Twitter. Toen hij zei zijn vriend en vroegere klasgenoot Jochem Myjer met erg veel plezier te volgen, dat ik: hé, hier gaat wat gebeuren.

Snel zocht ik de Twitter-pagina op van @jochemmyjer om te kijken wat er zou gebeuren met het aantal volgers. Na een paar keer klikken op verversen merkte ik dat er iets raars gebeurde: 500 erbij, 200 eraf, 700 erbij, 400 eraf, enzovoorts. Aan de andere kant… misschien ook weer niet zo heel raar, waarschijnlijk kon het tellertje het gewoon niet bijbenen.

Zo’n 20 minuten na de uitspraak van Armin had Jochem er al rond de 7000 volgers bij.

Nu was ik benieuwd hoe het uiteindelijk uitgepakt was. Zie onder een grafiekje zoals met Twittercounter  te genereren over statistieken op twitteraccounts, met name ontwikkeling van aantallen volgers. Hier heb ik het Twittercounter losgelaten op het account @jochemmyjer.

image

Zo! Ruim in een klap 10.000 volgers erbij. Dat zijn klinkende cijfers…
Het valt niet te ontkennen dat er hier een effect is opgetreden.

De andere DWDD gasten @jortkelder (+1445) en @NicoletteVanDam (+4353) hebben ook niet slecht gescoord. Tussen haakjes zijn de standen de dag na de uitzending.

Jort Kelder maakte tijdens de uitzending een Twitter-account aan voor Jan Mulder: @janmulderdwdd. En wat blijkt: na de uitzending staat Jan gelijk al op ruim 11.000 volgers. De teller staat nu, twee dagen later voor hem al boven de 20.000. En hij is inderdaad gaan tweeten, al 11 keer in de afgelopen dagen.

En Armin zelf?  Een dag na de uitzending blijkt de oogst karig: 333 volgers erbij. Maar, twee dagen na de uitzending (dus een dag na het TV-effect van de anderen) krijgt Armin er ineens 4857 volgers bij?!

image

Wie kan me vertellen wat er gebeurd is?
Armin? Ben je op dinsdag in een nog beter bekeken programma geweest?

In ieder geval, uit de bovenstaande effecten lijkt het duidelijk dat we de invloed van massamedia zeker niet kunnen uitvlakken in deze wereld van social media. Sterker nog, traditionele media hebben een sterke invloed op social media.

Dat wisten we natuurlijk wel, maar dat de effecten zo zichtbaar kunnen zijn vind ik toch boeiend.

Enhanced by Zemanta
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *